دروازه ای رو به بهشت
دروازه ای رو به بهشت
اعظم نعیمی-مهر تبریز: اهر معروف به دروازه بهشت ارسباران در منطقه‌ای با آب و هوای نیمه خشک و کوهستانی قرار دارد. این شهرستان دارای تاریخچه‌ای باستانی است و اثرهای تاریخی و فرهنگی زیادی در آن وجود دارد.

به گزارش مهر تبریز، اقتصاد اهر بر پایه فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری  است. در حوزه کشاورزی، کشت و برداشت محصولاتی از جمله گندم، جو، سیب، گیلاس و انگور انجام می‌شود.

در شهرستان اهر و مناطق اطراف آن رویدادهایی برگزار می‌شود که غذاهای محلی را معرفی و به نمایش می‌گذارند. این رویدادها معمولاً به عنوان جشنواره‌های غذایی یا نمایشگاه‌های غذا برگزار می‌شوند و به مردم و گردشگران فرصتی می‌دهند تا غذاهای محلی را تجربه کنند و با فرهنگ و آشپزی محلی آشنا شوند.

تور یک روزه‌ی خبرنگاران برای حضور در جشنواره غذای محلی- سنتی اهر و برداشت سیب و ذرت، در قالب اردوی راویان پیشرفت برگزار شد و مدیرجهادکشاورزی اهر نیز در این سفر میزبان خبرنگاران بودند.

در ساعات اولیه این بازدید یک روزه، جلسه‌ای با حضور مدیرجهادکشاورزی اهر با اصحاب رسانه استان برگزار شد.

علی نجفی در جمع اصحاب رسانه، با اشاره به اینکه  اهر به دروازه بهشت ارسباران شهرت دارد و در مجاورت هوراند،کلیبر،ورزقان، هریس و مشگین‌شهر قرار دارد اظهار کرد: مردم اهر مردمى اصیل هستند و مهمان‌نوازی،سلحشوری ، آزادمنشی و پایبندى به عقاید مذهبى از جمله خصلت‌هاى مردم  این منطقه است .

وی  با اشاره به اینکه شهرستان اهر ۳۰ هزار و ۷۴هکتار زمین با ۱۵۰ هزار نفر جمعیت و ۲۰ هزار بهره بردار دارد و حدود۱۰۰ هزار نفر از طریق کشاورزی امرار معاش می کنند، افزود: اهر دارای ۸۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی است که حدود۸۰ هزار هکتار دیمی و ۴ هزار هکتار نیمه آبی است.

وی با اشاره به اینکه این شهرستان قطب باغداری است و ۸ هزار هکتار باغ دارد، گفت: امسال در مجموع با ۵ بلایای طبیعی از جمله خشکسالی، تگرگ، سرمازدگی، باران سیل آسا و بادگردها مواجه بودیم و خسارت سنگینی حدود ۲ هزار میلیارد تومان در سال زارعی جاری متوجه کشاورزان اهر شد.

 

بدقولی صندوق بیمه کشاورزی و عدم پرداخت خسارت به کشاورزان

مدیر جهادکشاورزی اهر با بیان اینکه با توجه به شرایط آب و هوایی این منطقه و غیرقابل پیش بینی بودن شرایط، کشاورزان باید محصولات خود را بیمه کنند تا در صورت خسارت، بیمه محصولات آنها پرداخت شود، تصریح کرد: متاسفانه به علت بدقولی صندوق بیمه کشاورزی بسیاری از کشاورزان و باغداران این منطقه از بیمه کردن محصولات خود صرف نظر کرده اند.

نجفی افزود: با توجه به عدم پرداخت خسارت، کشاورزان دیگر قادر به خرید بذر برای سال زراعی جاری نیستند.

وی  با اشاره به اینکه کشاورزان در زمینه تامین امنیت غذایی تلاش می‌کنند و هرگونه تغییر در شرایط جوی و منابع آبی، معیشت منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، گفت: ما هرسال ۸۰ هزار تن تولید گندم داشتیم که به علت خشکسالی این میزان امسال به ۱۲ تن کاهش یافته است.

 

از سرمایه گذاری در زمینه صنایع تبدیلی  حمایت می کنیم

مدیر جهادکشاورزی اهر تولیدات باغی اهر را سالانه۳۰۰ هزار تن عنوان کرد و افزود: در زمینه صادرات و فرآوری محصولات باغی نیز فعال هستیم و به کشورهای عراق،امارات،قطر، عمان و کشورهای هم مرز صادرات داریم.

نجفی با تاکید به اینکه از سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاری در زمینه صنایع تبدیلی با تمام امکانات حمایت می کنیم، افزود: متاسفانه در زمینه کارخانه های  محصولات تبدیلی مشکلاتی داریم که در جهت برطرف کردن آنها تلاش می کنیم ولی فعلا مجبور به ارسال محصولات باغی خود به شهرهای مرند، مراغه ، شبستر و خوی هستیم.

وی افزود: شهرستان اهر در بخش دامداری با ۷۰۰ هزار دام، گوشت مصرفی مردم کلیبر، خداآفرین و ورزقان را تامین می کند.

 

زنبورداران با آغاز سرشماری زنبورعسل از انتقال کندو به محل دیگر خودداری کنند

وی با بیان اینکه آغاز طرح سرشماری و آمارگیری زنبور عسل از ۱۵ مهر همزمان با کل کشور در شهرستان اهر آغاز می شود، افزود: تمام زنبورداران این شهرستان از انتقال کندو به محل دیگر خودداری کنند و از زنبوردارانی که کندوهای آنها در نقطه کور و دور از دید کارشناسان هستند تقاضا می کنیم به جهادکشاورزی شهرستان اهر مراجعه کنند تا از امکاناتی که دولت در اختیار آنها می گذارد بی بهره نمانند.

بعد از نشست خبری با مدیرجهادکشاورزی شهرستان اهر، خبرنگاران راهی گلخانه حکمتی شدند. در این گلخانه کارشناس مسئول باغبانی شهرستان اهر در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد و گفت: کشت گلخانه ای به دلیل تاثیر فراوان در کاهش مصرف آب و نیز افزایش بهره وری محصول و کاهش خسارت های ناشی از بارندگی و حوادث غیرمترقبه به عنوان بهترین گزینه برای کشاورزان محسوب می شود.

رسول دوستی با اشاره به اینکه روز به روز بر علاقمندان و متقاضیان احداث گلخانه افزوده می شود، افزود:در حال حاضر ۲۵ واحد گلخانه در ۱۱ هکتار اراضی با ۱۲۰۰تن محصولات گلخانه ای در طول یکسال در شهرستان اهر تولید و صادر می شود.

 

در گلخانه هیدروپونیک امکان پرورش گیاهان با کیفیت  در تمام فصل‌های سال فراهم است

وی با اشاره به اینکه این گلخانه بصورت هیدروپونیک است، افزود: گلخانه هیدروپونیک یکی از دستاوردهای کشاورزی مدرن است که در این روش امکان پرورش گیاهان با کیفیت را در تمام فصل‌های سال فراهم کرده است .در روش کشت هیدروپونیک بر خلاف روش کاشت گیاه در خاک گیاهان بر بستری از آب غنی شده با مواد مغذی پرورش می‌یابند.

 

دوستی افزود: گلخانه هیدروپونیک طرح venlo  هلند با بومی سازی ایرانی است که برای اولین بار در کشور در شهرستان اهر اجرا شده است و تاثیر مثبتی در درآمدزایی و اشتغال دارد.

وی ادامه داد: تسهیل و تسریع در فرایند صدور مجوزها و پروانه ساخت، ساماندهی و تاسیس واحدهای گلخانه های کوچک مقیاس در اراضی داخل محدوده روستاها و شهر در مساحتهای کمتر از ۳۰۰ متر مربع در حال انجام است که در حال حاضر ۶ گلخانه  به این صورت فعال هستند و تعدادی دیگر جهت عقد قرارداد به بانک معرفی شده اند.

وی افزود: متقاضیانی که در روستا و در داخل محدوده دارای حیاط بزرگ هستند با مراجعه به جهادکشاورزی شهرستان خود مجوز تاسیس دریافت کرده و تسهیلات لازم را دریافت کنند.

کارشناس مسئول باغبانی شهرستان اهر با اشاره به اینکه در روستاهای اهر دامداری رواج دارد، افزود: اولین گلخانه هیدروپونیک تولید علوفه برای اولین بار در شمالغرب کشور در روستای آق بولاق  و به مساحت ۵۰۰ مترمربع اجرا شده است؛ در این گلخانه  هر روز ۷۰۰ کیلو علوفه تازه برای ۲۰۰واحد دامی تولید می شود.

بعد از اینکه گلخانه حکمتی را پشت سر گذاشتیم، گذرمان به گلخانه گوجه بری  افتاد،  گوجه بری به  چین  تعلق دارد و به دلیل دارا بودن بالاترین سطح اکسیدان به عنوان دارویی برای ضد سرطان و دیابت مورد استفاده قرار می گیرد.

 

مسئول این گلخانه با اشاره به اینکه برای فروش این محصول جدید نیاز به تجهیزاتی از جمله یخچال است تا به صورت تازه در اختیار مصرف کننده قرار گیرد، افزود:هزینه بالای دستمزد کارگر میوه‎‌چین  و سبک بودن گوجه بری باعث می شود که کاشت و برداشت این محصول جدید صرفه اقتصادی برای ما نداشته باشد.

بعد از اینکه مسئول گلخانه گوجه بری را به امید حل مشکلاتش پشت سر گذاشتیم از باغ سیب یکی از باغداران شهرستان اهر بازدید و سپس در نهمین جشنواره غذای سنتی و سالم شهرستان اهر حضور پیدا کردیم.

این جشنواره با هدف آشنایی نسل جوان با غذاهای سنتی و محلی، جلوگیری از تغییر ذائقه و عادت به غذاهای آماده و فست فودها، ترویج فرهنگ آشـپزی آسان و طبخ غذاهای سنتی و سالم، ارتقاء آگاهی خانواده‌ها در زمینه غذا و سلامت برگزار شده بود.

هیأت برگزاری جشنواره از عموم شهروندان علاقمند علی‌الخصوص کدبانوهای شهری و روستایی جهت شرکت در این جشنواره دعوت بعمل آورده بود که مورد استقبال بیش از دو هزار نفری همشهریان قرار گرفت.

در این جشنواره ۱۸۰ غذا توسط ۸۸ آشپز خانگی از مناطق شهری و روستایی به رقابت پرداخته و به برندگان جوایزی اهداء شد.